על אודות המכון

המכון לחקר העיתונות היהודית הוקם בשנת 1985 באוניברסיטת תל אביב במסגרת הפקולטה למדעי הרוח והפקולטה למדעי החברה. בשנת 2001 נקרא המכון על שמם של אנדראה וצ'רלס ברונפמן, ומאז הוא פועל במסגרת הפקולטה למדעי הרוח ע"ש לסטר וסאלי אנטין. מאז שנת 2015 המכון נקרא על שם מייסדו, שלום רוזנפלד. ב-2019 צורף המכון למרכז ללימודים בינלאומיים ואזוריים ע"ש ס' דניאל אברהם.

פעילות המכון מיועדת לקדם את המחקר הבינתחומי בתולדות העיתונות והתקשורת היהודית, על לשונותיה וגווניה הרעיוניים, ואת חקר תהליכי התקשורת הנוגעים לחברה היהודית. תהליכים אלה מתקיימים זה שלוש מאות שנה ויותר, מהופעת העיתון היהודי הראשון (GazetadeAmsterdam בשנת 1672) ועד העיתונות היומית והמגזינית בת זמננו בישראל ובתפוצות, על אמצעי התקשורת האלקטרוניים וההיפר-מדיה (אינטרנט).

העיתונות היהודית, ששיקפה לאורך ההיסטוריה את הבעיה היהודית על מגוון צדדיה, העידה על תהליכי המודרניזציה בחברה היהודית, אך גם בישרה אותם ונאבקה למענם. הייתה לה תרומה חשובה בהתייצבות להגנת זכויותיהם האנושיות והאזרחיות של היהודים כפרטים ובמתן ביטוי למעמדם הלאומי עד לכינון מדינת ישראל, ומאז ועד היום. על אף הריבוי הלשוני, האתני, התרבותי והפוליטי של קיבוצי היהודים בעולם, היא גם תרמה לגיבוש התודעה המשותפת בעם. בתור שכזו היא משמשת מקור להבנת תהליכים היסטוריים וחברתיים בתולדות היהודים בעת החדשה.

המכון מעודד מחקרים העוסקים בתקופות השונות ובהיבטים השונים של היסטוריה זו ומביא חלק מפירותיהם לפרסום בכתב העת קשר, היוצא לאור פעמיים בשנה, ובספרי מחקר היוצאים לאור במסגרת המכון. המכון יוזם ומעודד מפעלים לקידום המחקר, ההוראה ואיסוף המידע בתחום התקשורת היהודית ומקיים כנסים אקדמיים וסדרות של הרצאות לקהל הרחב.

ראשי המכון בעבר ובהווה:

מר שלום רוזנפלד ז"ל, מבכירי העיתונאים בישראל וחתן פרס ישראל לעיתונות (1986), מייסד המכון, עמד בראשו בשנים 1998-1985.

פרופ' מיכאל קרן, ראש המכון בשנים 2003-1998.

פרופ' יוסף גורני, ראש המכון בשנים 2011-2005.

פרופ' יעקב שביט, ראש המכון בשנים 2015-2012.

פרופ' מאיר חזן, ראש המכון בשנים 2015-2018.

היום המכון פועל במסגרת מרכז ר' דניאל אברהם ללימודים בינלאומיים ואזוריים, שבראשו עומדת פרופ' נדין קופרטי-צור.