והכסף מנין? העיתונים העבריים על תרומתם של יהודי ארצות הברית ליישוב היהודי בארץ ישראל במלחמת העולם הראשונה – משה הרפז

קשר 58, עמ' 58-23

 

תקציר
במאמר זה נידון הסיוע המסיבי בכסף, בצורכי מזון ובציוד רפואי שהעבירו יהודי ארצות הברית ליישוב היהודי בארץ ישראל, שנשלטה בידי התורכים במלחמת העולם הראשונה. אני מבקש לראות ברשתות גיוס תרומות בקרב יהודי ארצות הברית ובמסלולי העברת סיוע כלכלי מערכות של ארגון עצמי מרובות סוכנים, שהשתמשו באסטרטגיות שונות.
המחקר נשען על ניתוח שיח במאמרים, בכתבות, בידיעות ובדיווחים על הסיוע הכלכלי של יהודי ארצות הברית שנדפסו בעברית בעיתונים בתקופת המלחמה. פרק הזמן שנסקר הוא מפרוץ המלחמה (1.8.1914) עד לסיומה (11.11.1918). במסגרת איסוף החומר אותרו 13 עיתונים רלוונטיים שיצאו לאור בארץ ישראל, באירופה ובארצות הברית. בסך הכול אותרו בעיתונים שנסקרו 76 ידיעות או כתבות שעסקו במישרין במשלוחי כסף וציוד אל היישוב היהודי בארץ ישראל.
הייתה זאת שעתם היפה של הוועדים בארצות הברית ובארץ ישראל. בכל בעיה שהתעוררה הוקם ועד שנשא בעול הנדרש של מתן עזרה לפליטים ולמתיישבים. הוועדים קמו בדרך כלל לא בהנחיה או בהוראה מלמעלה, אלא עקב הצורך המעשי בפתרון. העברת התמיכה ליישוב היהודי בארץ ישראל נעשתה בשני מסלולים עיקריים: ציבורי ופרטי. המסלול הציבורי התבסס על התרומות הקהילתיות דרך הוועד המחלק המשותף. המסלול הפרטי, של אנשים שתמכו בקרוביהם ובמשפחותיהם מחוץ לארצות הברית, השתמש בדרך כלל באותה תשתית שנסללה במסגרת הנתיב הציבורי. נציגויות דיפלומטיות של ארצות הברית קיבלו סכומי כסף בצירוף הנחיות תשלום לנמענים. 
בתקופת המלחמה קיבל היישוב היהודי בארץ ישראל סיוע כספי בהיקף של כמיליון מתוך כתשעה מיליון דולר שנאספו בארצות הברית. סיוע זה גדול ממשקלו היחסי בקרב יהודי העולם. הוועד הציוני הזמני ביקש להגדיל את הנתח שהופרש לארץ ישראל בשעה שנגד עיני הוועד היהודי-אמריקני, הלא-ציוני, עמד היחס המספרי בין יהדות אירופה ליישוב בארץ, שנטה לטובת הראשונים. עם זאת, במבט לאחור נראה שגברו הציונים. 

    

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>