הגנסיס של מילון בן יהודה: ממילון שימושי למילון היסטורי-מדעי - זהר שביט

קשר 59, עמ' 131-85

 

תקציר
המאמר דן בנסיבות היווצרותו של אחד מנכסי הרוח המכוננים של התרבות העברית החדשה: מלון הלשון העברית הישנה והחדשה של אליעזר בן-יהודה, שלמרות חשיבותו הרַבה טרם נחקרו. את החסר הזה מבקש המאמר לתקן בעקבות גילוי של חומר ארכיוני שלא היה ידוע עד כה. מדובר בתיק גנוז שנחבא בארכיון כי"ח בפריז תחת השם Activité intellectuelle, שהיו בו יותר ממאה מכתבים, רובם בצרפתית, מיעוטם בגרמנית, שנשלחו לבן-יהודה ולבת זוגו חמדה או נכתבו על ידם, בין השנים 1880–1909; רוב המכתבים עסקו בפרשת המילון. 
המאמר מנתח את הסיבות והנסיבות שהביאו את אליעזר בן-יהודה לשנות את תוכניתו המקורית לכתוב מילון שימושי בהיקף קטן יחסית וליצור במקום זאת את המפעל הגדול: מילון היסטורי-מדעי בן 17 כרכים, כולל כרך המבוא הגדול. 
מהמכתבים מתברר שיצירת מלון הלשון העברית הישנה והחדשה הייתה כרוכה לא רק במאמץ אינטלקטואלי ולמדני עצום, אלא גם במאמצים בלתי נלאים להבטיח את מימון הוצאתו לאור, וכי אופיו כמילון היסטורי-מדעי נולד כמעט במקרה, בעקבות דרישתם של הגופים המממנים, הציבוריים והפרטיים. אלה תבעו מבן-יהודה לשנות את תוכניתו המקורית והתנו את מתן התמיכה הכספית למילון בהפיכתו ממילון שימושי, שמטרתו לסייע ברכישת השפה העברית, ליצירה בעלת ערך מדעי האוצרת בתוכה את נכסי הלשון העברית לדורותיה.
מן המכתבים עולה כי בניגוד למה שאפשר היה לצפות, מפעלו של בן-יהודה לא זכה לתמיכת המוסדות והארגונים הציוניים, והוא נדרש להשיג את תמיכתם של ארגונים לא ציוניים כדי שבסופו של דבר מילונו יראה אור. לא זו בלבד שהגופים הציוניים לא שיתפו פעולה עם בן-יהודה, אלא הם אף ניסו לרפות את ידיו ולפעמים אפילו עמדו בדרכו. לעומת זאת, אישים וארגונים לא ציוניים התגייסו לתמוך במילון, ותמיכתם היא שאפשרה בסופו של דבר את מימוש החזון. תמיכתם באחד ממפעלי הדגל של התחייה הלאומית נבעה לא ממניעים לאומיים-ציוניים, אלא מרצונם להעשיר את מדף הספרים היהודי ביצירה מונומנטלית של מילון היסטורי מקיף, כמו של לאומים אחרים, יצירה שתכיל את ההיסטוריה והאוצרות של הלשון העברית לדורותיה. 
המאמר מציע להבין את ההיסטוריה של המילון כסיפור הרואי ומרגש של נחישות, הקרבה ודבקות במטרה. מלון הלשון העברית הישנה והחדשה – אחד המפעלים החשובים בתחיית התרבות העברית ובהתפתחותה – היה בעיקרו חלום של אדם אחד ושל רעייתו, שהצליחו להגשימו, למרות כל המכשולים והמעקשים שנערמו בדרכם. 
 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>